burgerprogramma Geluidsfragmenten Raadszaal interesante linksReacties

 Lijst Smolders Tilburg

Tilburg, 2 april 2006

 

OPEN BRIEF AAN DE FORMATEUR

Burgemeester Vreeman stuurde vorige week een open brief aan de formateur. Daarin troffen we een opvallende passage: Vreeman wil met een aantal kleine interventies de specifieke kleur van onze stad markeren. Bijvoorbeeld het herstel van de paleistuin in de oude staat.
Een goed plan, zo lijkt het. Maar wel het enige punt op het gebied van de ‘ groene’ identiteit.

Gelet op de traditie van ons stadsbestuur moeten we ook bijzonder op onze hoede zijn.
Een pleidooi voor een groene omgeving wordt doorgaans gevolgd door het tegenovergestelde.
Zo zou het Quirijnstokpark tot een groene boulevard worden omgetoverd, maar leidde de realiteit tot een kap van bomen en struiken die zijn weerga niet kent. Nagenoeg een totale kaalslag in combinatie met de bouw van woningen. Meer steen dus.

Het herstel van de paleistuin in zijn oude glorie lijkt ook al prachtig, ware het niet dat amper een week voor de open brief van Vreeman aanpalend aan die beoogde tuin schaamteloos en zinloos een rij hemelbomen bij de Heikese kerk werd geveld. Uitgerekend daar waar er een monument tegen zinloos geweld moet komen. Slechts diepe kraters herinneren aan de plek waar ze tientallen jaren stonden.
Tilburg heeft een hart van steen met bestuurders en uitvoerders die op het gebied van groen en biodiversiteit compleet langs elkaar af werken. Als het gaat om de kwaliteit van de publieke ruimte scoorde het vorige college van CDA, PvdA en Groen Links een dikke onvoldoende. In een open brief aan de formateur F. Slangen windt de Stichting Stadsbomen er geen doekjes om: “We hebben de indruk dat nu weer met het zo steriel mogelijke logo ‘ T’ wordt geprobeerd om een zo steriel mogelijke stad te propageren en te realiseren. Wij zien aan de lopende band acties die in hoog tempo de directe woon- en leefomgeving aantasten en steeds meer veranderen in een kil, agressie oproepend, en feitelijk voor de mens onleefbaar milieu. Wij vragen uw aandacht voor het helaas grote contrast tussen werkelijk mooi beschreven beleid en de uitvoering ervan in onze stad.”
Dat Groen Links die zorg zou moeten dragen voor dit component, een verliezende partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, mag schaamteloos aanschuiven bij de, nog steeds ‘ beoogde’ coalitie. Een naar de kiezer niet uit te leggen keuze van de PvdA. Met het oog op de verbetering van de publieke ruimte zou een keuze voor de winnaar Lijst Smolders Tilburg meer voor de hand hebben gelegen.

Lijst Smolders TilburgWebhosting & Design door Vermelis Image Presentations / Corina van Weert
Copyright © Hans Smolders Tilburg / 2003-2006