Omroep Brabant - Lindenboom terug op de heuvel

 


10 oktober 2007

 

officiële vragen aan het college

Logo LSTLIJST SMOLDERS TILBURG Logo LST


Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Tilburg

Betr.: Vragen ex. art. 47 Reglement van Orde Tilburg,                                                  28 september 2007

 

Nazaat oude Lindeboom terug op de Heuvel

 

Het is mogelijk dat in het kader van de festiviteiten rond 200 jaar stad Tilburg een nazaat van de in 1994 verwijderde lindeboom op de Heuvel wordt herplant op die plek. Dit naar aanleiding van de 'volksraadpleging' onder de Tilburgse bevolking over de herinrichting van de Heuvel.

 

 

Foto: Doorgroei in potvorm.. er zijn echter ook

volwassen nazaten van de oude lindeboom!

 

Ten onrechte wordt de uitslag wel eens verkeerd geïnterpreteerd; ' In het schetsontwerp is een 'monumentale' lindeboom opgenomen met een hoogte van tien tot twaalf meter. Daarmee wordt tegemoetgekomen aan een wens van de bijna vierduizend mensen die mee hebben gedaan aan de volksraadpleging over de nieuwe Heuvel. Maar het is echter nog geen uitgemaakte zaak dat het plan van een grote linde ook wordt uitgevoerd. '

Volgens de gemeente Tilburg staan her en der in Tilburg staan enten van de nog steeds door veel Tilburgers betreurde lindeboom die op 27 april 1994 is gekapt. Citaat: " Deze bomen zijn ongeveer zes meter hoog. Er is ook nog een 'doorgroeier' vanaf een oorspronkelijke wortel met een lengte van 3,5 meter beschikbaar." Nu blijkt uit veldonderzoek (lees ondermeer Theo T.ilburg/raadpleeg de Stichting Stadsbomen, voorzitter Bram van Beurden) dat de nazaten van de lindeboom al veel groter zijn. Met een hoogte van meer dan 10 meter voldoen ze zelfs aan het schetsontwerp! Helaas denken velen dat alleen nog maar een nazaat leeft in een pot die niet geschikt is om nu terug te plaatsen!

Één van de coalitiepartners vond het terugplaatsen van een nazaat in eerste instantie te maken hebben met 'vals sentiment', maar draaide later bij. Een woordvoerder: " Waarom niet op beide opties ingezet: een markante grote boom van buiten en ergens in de buurt waar dat het kan wat jonkies van de oude linde?"

Nu er nog steeds geen grote markante boom van elders is gevonden, de nazaten her en der al flink uit de kluiten zijn gewassen en de kosten voor het terugplaatsen van de nazaten beduidend goedkoper is dan het verslepen van een grote boom van elders vraagt de LST zich af:

 

  1. Wil het college zich hard maken voor het herplanten van deze lindebomen op de Heuvel nu gebleken is dat de nazaten groot genoeg zijn?
  2. Mogen we in het kader van de festiviteiten in 2009 verwachten dat het college deze grote wens van de Tilburgse bevolking honoreert?
  3. Erkent het college dat we hier te maken met een unieke lindeboom waaronder honderden jaren geschiedenis zich heeft afgespeeld?
  4. Erkent het college dat de nazaten behoren tot de unieke soort 3 Tilia x vulgaris, de levensboom die als eerste blad draagt en als laatste het blad afwerpt? Uniek genetisch materiaal derhalve?

 

Hans Smolders, Arjen Roos, Harrie de Swart, Peter van den Hoven, Patrick v/d Wijgert

 

De nazaten staan op het Lijnsheike, Wilhelminapark en onder het Korvelpark (zie onder). Ze zijn nagenoeg even groot. Een metertje of 8-10 en een stamomvang van 40-50 centimeter)

lindekorvel1.jpg

 


 


20 december 2007

 


20 december 2007

 

 


19 december 2007

 

Webhosting & Design door Corina van Weert
Copyright © Hans Smolders Tilburg / 2003-2016